Fjernelse af visdomstænder

Vi anbefaler, du får fjernet din visdomstand, hvis:

  • Visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt er betændelse og hævelse af tandkødet.
  • Der er caries i visdomstanden eller nabotanden, som er svær at behandle.
  • Der er en fordybet tandkødslomme med parodontose mellem visdomstanden og nabotanden.
  • Visdomstanden ligger nede i kæben og ”gnaver” på nabotanden.
  • Der er en cyste omkring visdomstandens krone.

Hvis en visdomstand er fuldt frembrudt, kan den trækkes ud på samme måde som andre tænder. Er tanden kun delvist eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt at foretage en visdomstandsoperation, en såkaldt amotio, for at få den ud.

Hvordan fjerner tandlægen en visdomstand?

Først tages et røntgenbillede, så man se, hvordan tanden bør fjernes og kan planlægge behandlingen derefter.

Hver gang vi overvejer at fjerne en visdomstand, vurderer vi, om vi selv kan fjerne tanden. I sjældne tilfælde er behandlingen så kompliceret, at vi vil henvise til en kæbekirurg.

Hvis tænderne er fuldt frembrudt og ligger ukompliceret i kæben med ukomplicerede rødder, kan de nemt løsnes og fjernes. Det er hurtigt overstået. Det kaldes en almindelig tandudtrækning.

Visdomstænderne i overkæben er ofte lettere at fjerne end visdomstænderne i underkæben.

Hyppigt har underkæbens visdomstænder krumme rødder og ligger mere eller mindre roteret og dybt i kæben. De kan være helt eller delvist dækket af tandkød. Så er det nødvendigt med en visdomstandsoperation.

Inden behandlingen startes, bedøves altid meget grundigt, således at selve operationen er smertefri. Vi kontrollerer omhyggeligt, at bedøvelsen er fuldt tilstrækkelig, inden vi går i gang, så du ikke mærker nogen smerte. Det største ubehag, der er forbundet med at få fjernet tænder, er forbundet med lydene, samt fornemmelsen af tryk og træk.

En visdomstandsoperation foregår under såkaldt steril opdækning. Vi dækker dig til med et sterilt klæde, tandlægen har steril hue og handsker og mundbind på, slanger og sug er lavet af sterilt engangsmateriale. På den måde sørger vi for, at risikoen for infektion bliver så lille som muligt.

Behandleren lægger et lille snit i området, hvor tanden skal fjernes og skubber tandkødet til side for at få et godt overblik over tanden. Måske er det nødvendigt at fjerne lidt af kæbeknoglen lige omkring tanden, så den kan løsnes så blidt som muligt. Det foregår med et lille bor på samme måde, som når man borer i tænderne. Hyppigt er det også hensigtsmæssigt, at dele visdomstanden for at kunne få den ud så let som muligt. Det lyder måske skræmmende, men det er i virkeligheden langt mere skånsomt, end hvis tanden skal ud i ét stykke. Til sidst lukkes såret med små sting, som skal fjernes efter en uge.

Det er selvfølgelig meget vigtigt, at du er godt informeret om proceduren, inden vi går i gang, så der ikke kommer uventede overraskelser undervejs. På den måde får du en bedre oplevelse af operationen.

Når vi er færdige, udleverer vi en pakke med mundskyllevæske, steril gaze til eventuel sivning af blod fra såret, smertestillende tabletter og eventuelt en recept. Du slipper på den måde for at skulle af sted til apoteket men kan i stedet gå hjem og holde dig i ro. Du skal tage de første smertestillende tabletter, inden bedøvelsen er ophørt. Vi fortæller dig, hvad du skal gøre, og du får også al informationen med hjem på skrift.

Læs mere: 

Finansiering

Vi er klar over, at det kan være en større udskrivning at få foretaget visse tandbehandlinger, og derfor tilbyder vi finansiering i samarbejde med Sparxpress.

Vi ved også af erfaring, at mange risikerer at stå i en akut situation, som kræver handling her og nu. Når du skal have lavet en større tandbehandling, dækker de eksisterende tilskudsordninger ofte kun delvist eller slet ikke.

Derfor ønsker vi at gøre det nemt for dig at få råd til din kommende behandling. Mange af vores patienter vælger at få lavet en afbetalingsordning.
På den måde kan du afdrage et beskedent beløb hver måned, hvilket giver ro i privatøkonomien.

Du kan læse meget mere om, hvordan du kan finansiere din tandbehandling på denne side.

Rabatordninger

Studerende med et gyldigt studiekort kan hos os få 15 % studierabat på de frie ydelser, altså de tandbehandlinger, hvor man ikke får sygesikringstilskud.

Vi tilbyder også firmarabat til virksomheder.

Vi er medlem af