Visdomstænder

Langt de fleste får visdomstænder i 17-25 års alderen.

Desværre er der ikke altid plads til disse tænder, da det moderne menneske har udviklet kortere kæber end fortidsmennesket.

Hvis tænderne ligger sådan i kæben, at de aldrig bryder frem, lader man dem oftest ligge. Hvis de derimod er delvist frembrudt og mere eller mindre dækket af tandkød, ser vi ofte, at der kan opstå problemer. Hvis problemerne er tilbagevendende, er det nødvendigt at fjerne tanden.

Tandlægen vil tage røntgenbilleder, så vi kan vurdere, om det er sandsynligt, at tanden kan bryde helt frem. Såfremt den skal fjernes, får man samtidig værdifuld information om tandens hældning, røddernes form, retning samt deres relation til den store nerve, der ligger i underkæben.

Vi kan i første omgang forsøge at afhjælpe symptomerne ved at rense grundigt omkring tanden, skylle med en bakteriedræbende væske/ gel og eventuelt supplere med en recept på antibiotika, hvis din almen tilstand er påvirket, og du for eksempel har feber.

Problemer med visdomstænderne

Problemer med visdomstænderne kan have forskellig karakter. Ved akutte problemer kan du få betændelse i det omgivende tandkød. Den viser sig ved smerter, hævelse, rødme og eventuelt problemer med at åbne munden. Desuden kan du have symptomer, der minder om halsbetændelse. Vi kan i første omgang forsøge at afhjælpe symptomerne ved at rense grundigt omkring tanden, skylle med en bakteriedræbende væske/ gel og eventuelt supplere med en recept på antibiotika. De mere langsomt udviklede problemer mærker man sjældent noget til, før de er fremskredne. Eksempelvis kan visdomstanden med tiden være årsag til udvikling af parodontose eller caries, der giver problemer for tanden foran.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at ringe og bestille en tid i klinikkens åbningstid eller kontakte os i kontaktfeltet herunder. Vi er klar til at hjælpe dig.