Røntgenundersøgelse

Ved en røntgenundersøgelse bruges røntgenstråler til at danne et billede af tænder og knogler. Røntgenstråler kan trænge gennem menneskets væv – også tænder og knogle, som tilhører de hårde væv. Tandlægen kan derfor på et røntgenbillede i nogen grad se ind i tænderne og knoglen.

På billedet aftegnes de hårde væv i lyse toner, mens bløde væv som hud og muskler ikke aftegnes, men fremstår som mørke områder. Tandfyldninger fremstår hvidlige.

Hos Frederiksberg Tandlægerne har vi digital røntgen. En digital røntgenoptagelse har mange fordele frem for en optagelse med almindelig film. Strålingen fra røntgenapparatet ved digital røntgen er væsentligt reduceret i forhold til konventionel teknik.

Tandlægen ser røntgenbilledet på en computerskærm med det samme, og det er lettere at vise billedet til patienten. Desuden kan man ved hjælp af computerteknik billedbehandle røntgenbilledet og forstørre det kraftigt, så selv små detaljer kan ses.

Hvorfor skal jeg have en røntgenundersøgelse?

En røntgenundersøgelse udføres for, at tandlægen kan se knoglen og de dele af tænderne, der ikke er synlige i munden. Det er ikke altid nødvendigt med en røntgenundersøgelse, når man er hos tandlægen. Efter det almindelige eftersyn beslutter tandlægen, om en røntgenundersøgelse er nødvendig for at kunne afgøre, om der er sygdom i tænderne eller knoglen. Der kan også være brug for en røntgenundersøgelse for at finde ud af, om et begyndende cariesangreb under observation har udviklet sig til det værre, eller for at se, om en behandling har hjulpet.

Er det ubehageligt at få lavet en røntgenundersøgelse?

Til tandoptagelser inde i munden bruges en lille firkantet røntgenfilm. Den sidder ofte i en filmholder, som patienten skal bide sammen om. Det kan være ubehageligt at bide sammen om filmholderen, da kanten kan føles skarp. Nogle oplever ubehag ved røntgenoptagelser, da de kan have let ved at få opkastningsreflekser. Her kan tandlægen benytte sig af forskellige metoder, der kan lette det for patienten.

Hvornår er der behov for en røntgenundersøgelse?

Den røntgenundersøgelse, der bliver udført oftest hos danske tandlæger, er den såkaldte bite-wing, der viser tændernes kroner og en del af den tandbærende knogle.

Bite-wings laves som regel, når tandlægen har mistanke om, at der er forstadier til ”huller” i tandflader, som er vanskeligt tilgængelige ved det almindelige eftersyn, fx hvis tænderne sidder tæt sammen.

Der er som regel behov for røntgenundersøgelse af tænderne:

  • Før, under og efter en rodbehandling
  • Før en større behandling med fx krone eller bro
  • Før en større paradentosebehandling
  • Før en tand trækkes ud
  • Før og lige efter, at et tandimplantat indsættes
  • Som kontrol, fx efter implantatbehandling
  • Inden man recementerer en gammel krone, som har været faldet af
  • Inden man planlægger visdomstandsoperationer

Er røntgenstråler farlige?

Vi modtager alle stråling hver dag, både kosmisk stråling fra rummet og stråling fra undergrunden. Denne kaldes baggrundsstråling og ligner røntgenstråling.

Ved en enkelt røntgenoptagelse på en tandfilm får man stråling svarende til 4-12 timers baggrundsstråling. Ved CT-scanning af fx en visdomstand svarer den modtagne stråling til mellem en og nogle ugers baggrundsstråling.

Som patient kan man naturligvis fravælge en røntgenundersøgelse, ligesom man kan fravælge en behandling, men konsekvensen kan være, at tandlægen ikke kan gennemføre undersøgelse og behandling.

De mængder stråling, man får i forbindelse med undersøgelse af tænder og kæber hos tandlægen, anses for så små, at en skadelig effekt ikke kan registreres. Derfor siger Sundhedsstyrelsen, at patienter hos tandlægen ikke skal beskyttes med fx blygummiforklæde. Dette gælder også børn og gravide.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at ringe og bestille en tid i klinikkens åbningstid eller kontakte os i kontaktfeltet herunder. Vi er klar til at hjælpe dig.