Hvad er tanderosion?

En tanderosion er en kemisk opløsning af tændernes overflade som følge af syrepåvirkninger gennem en længere periode. Tandemaljen bliver tyndere og tyndere, eller populært sagt ”ætses” den væk, når den mange gange dagligt udsættes for syre fra mad, drikkevarer eller fra maven. Tabt emalje kan aldrig gendannes.

Hvad giver disse skader?

Hvis du flere gange dagligt drikker syreholdige drikke som fx sodavand, sportsdrikke, frugtjuice, saftevand, vin eller cider, er der stor risiko, at du kan få problemer med, at emaljen forsvinder. Et stort frugt- eller syrligt slikindtag samt mange smoothies kan have samme effekt. Hvis du børster tænder kort tid efter indtag af syreholdige produkter eller oven i købet skærer tænder fremmer det syrens skadesvirkning.

Hvis man drikker af flasker med skruelåg, bør man være opmærksom på, at man ofte kommer til at gå og tage små mundfulde af drikken over lang tid. Derved udsætter du tænderne for et langvarigt ”syrebad”. Det skader!

Lider du af sure opstød eller kaster du ofte op, er du også specielt udsat. Det er slemt, hvis du samtidig har nedsat spytmængde på grund af sygdom eller indtag af visse former for medicin.

Vi ser hyppigere syreskader hos personer, som træner intensivt. Væsketabet ved træningen kan føre til nedsat spytproduktion. Hvis du slukker tørsten med sure læske- eller sportsdrikke er risikoen for erosionsskader ekstra stor.

Hvordan du kan undgå at få tanderosioner?

  • Begræns antallet og hyppigheden af indtagelser af syreholdige mad- og drikkevarer. 
  • Spis og drik kun surt i forbindelse med hovedmåltiderne, hvor anden mad virker neutraliserende. 
  • Spis frugt hver dag, men ikke for mange stykker. Drik sure drikkevarer hurtigt eller med et sugerør. Tag ikke små mundfulde over lang tid og skyl ikke væsken rundt i munden.
  • Skyl munden med vand umiddelbart efter du har indtaget noget surt.
  • Undgå tandbørstning lige efter indtagelse af sure produkter eller efter opkastning.
  • Pas ekstra på, hvis du lider af mundtørhed.
  • Søg lægehjælp, hvis du lider af spiseforstyrrelser eller har mange sure opstød.

Hvordan kan tanderosioner behandles?

Hvis erosionen bliver opdaget på et tidligt tidspunkt, vil det oftest være tilstrækkeligt, at du fremover undgår at udsætte dine tænder for det, som i dit tilfælde har forvoldt skaden.

I nogle tilfælde vil vi tage aftryk af dine tænder for at kunne følge med i, om din tandemalje fortsat nedbrydes. Hvis du har ondt, har vi flere muligheder for at hjælpe dig fx med fluorbehandling, lakering eller små plastfyldninger. Er der sket store skader, kan det være nødvendigt at iværksætte omfattende og meget dyr behandling med en eventuel bidhævning og/ eller tandregulering for at kunne bygge biddet op igen med nye kroner.

Sådan finder du os

Bemærk venligst at der er parkeringsbegrænsning på 2 timer i Frederiksberg Kommune.

Metrostation: Frederiksberg st. 
Buslinier: Frederiksberg st. bus 18, 74 og 30.
Helgesvej 18 og 74.