Hvad er en infraktion?

En infraktion er en permanent mikro-revne i emalje og tandben (dentin).

Hvordan føles en infraktion?

Ofte mærker man ikke, at tænder har infraktioner. Men mange oplever varierende grader af gener, der stammer fra infraktioner i tænder. De første symptomer føles typisk som lette smerter fra tanden, når du tygger på noget hårdt på en bestemt måde. Eller måske begynder tanden at reagere på koldt. Der kan gå uger til måneder mellem at du mærker smerten. Smerterne kan forværres og blive meget generende.

En tand kan se sund og rask ud og alligevel gøre ondt som beskrevet ovenfor. Ofte kan vi først kan se en infraktion under en fyldning, når vi fjerner fyldningen.

Sølvfyldninger udløser med tiden spændinger og træthedsbrud i tænderne, og de er derfor ofte årsag til infraktioner. Derfor er det hyppigt tænder, der enten har eller har haft en stor sølvfyldning, som er særligt udsatte. Infraktionerne bliver mere synlige med tiden som følge af misfarvninger, der trænger ind i mikrospalten.

Fravalg af behandling

Hvad sker der, hvis man ikke behandler en symptomgivende infraktion?

Tandens nerve kan tage skade, så det kan blive nødvendigt at rodbehandle tanden. Tanden kan flække. Hvis der kun knækker et lille stykke af tanden, kan vi bygge tanden op igen, men flækker tanden på langs, skal den trækkes ud.

Hvordan behandler vi en infraktion?

Det gælder om at holde tanden sammen, så mikrorevnen ikke kan give sig ved tygning. Derfor forsøger man at "lime" tanden sammen med ny plast, hvis der i forvejen er en mindre fyldning i tanden. Har man en infraktion i forbindelse med en stor fyldning eller på en intakt tand med en tydelig symptomgivende infraktion, er det nødvendigt at holde sammen på tanden med en krone. Har tandnerven taget skade, skal tanden rodbehandles. Er tanden flækket på langs, skal den trækkes ud.

Hvis du er uheldig og har en infraktion i en tand, der gør ondt, må du desværre have tålmodighed og indstille dig på, at der er tilfælde, hvor det kan tage tid og være forbundet med både ubehag og omkostninger, før tanden er færdigbehandlet.

Læs mere om infraktioner på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Sådan finder du os

Bemærk venligst at der er parkeringsbegrænsning på 2 timer i Frederiksberg Kommune.

Metrostation: Frederiksberg st. 
Buslinier: Frederiksberg st. bus 18, 74 og 30.
Helgesvej 18 og 74.